Information
 
Notifications
Clear all

Information

Information
Posts
Topics

Skyddsrum

Det är MSB som hanterar de svenska skyddsrummen. På Lidingö finns 417 aktiva skyddsrum med plats för 40 670 personer.

Karta över VAR skyddsrummen finns på Lidingö, finns HÄR

Frågor och svar om skyddsrum för fastighetsägare.

1
1

Trygghetspunkter

Trygghetspunkterna är platser dit du kan gå för att få värme, vatten, enkel förtäring, information, möjlighet att ladda mobiltelefoner och dator, ringa närstående, få enklare sjukvård, eller stöd. Om staden behöver öppna trygghetspunkterna informerar de om det på satdens digitala kanaler och på sina anslagstavlor.

  • Lidingö stadshus, Stockholmsvägen 50
  • Gångsätrahallen, Läroverksvägen 54
  • Rudboda skola, Nilstorpsvägen 3
0
0

VMA - Larm till allmänheten

Vid en kris är det viktigt att snabbt få tillgång till pålitlig information. Varningssystemet VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten, används vid olyckor, allvarliga händelser och andra typer av kriser,  som påverkar samhället i stort. Det kan till exempel handla om ett gasutsläpp, kontaminering av dricksvattnet eller en stor brand. VMA, via mistlurar som även brukar kallas "Hesa Fredrik", kan också användas som beredskapslarm och flyglarm om landet skulle hamna i krig.

Utomhussignalen ljuder i 7 sekunder följt av 14 sekunders tystnad. Detta upprepas sedan under minst två minuter.

Dessa är kopplade till RDS-systemet via Sveriges Radio och testas klockan 19.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december, "Hesa Fredrik" testas samma dagar men klockan 15.00

Det man bör göra om man hör signalen är att gå inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation och lyssna på Sveriges Radio P4 eller SvT. Där sänds ett meddelande om vad som har hänt eller vad som kan hända, med anvisningar om vad man kan göra för att skydda sig.

Om du misstänker att VMA signalen i ditt område på ön inte fungerar, ska du kontakta Storstockholms Brandförsvar.

VMA kan också sändas ut via SMS till alla mobiler inom ett visst område, för att dels nå i stort sett alla inom området, dels inte belasta dem UTANFÖR området med onödig information, som när VMA går ut via TV med textremsor i den vanliga rikssändningen.

0
0

Bedrägerier

1
1
 

0
0

Betalningsmedel

I en kris när betalningssystemen påverkas, som internetbetalningar, kreditkort och bankomater, MÅSTE planer finnas för att skydda dem, både från samhället, bankerna OCH den enskilde!

Vad samhället och bankerna gör, är nog tyärr "sekretessbelagt", så det är upp till den enskilde att vara medveten och ha egna beredskapsplaner.

Ha flera kreditkort, i OLIKA system, så att det står Visa på ett, MC på ett annat och Amex på ett tredje. De har olika betalningssystem, som fungerar oberoende av varandra.

Ett bank eller företagskort med ett visst system som Visa eller MC har däremot SAMMA system och ger ingen extra säkerhet, så se till att ha kort från minst två olika kortsystem.

Bankkort är kopplade direkt till ett konto i banken, som måste ha ett saldo som kortköpet kan dras mot, de brukar kallas "betalkort". Möjligen finns det något bankkort som har ett eget system? Som det INTE står VISA eller MC på. Det har i så fall ett eget system minskar risken att alla dina kort slås ut.

Företagskort som drivmedelskort, kan ha egna system, OM det INTE står VISA eller MC på dem.

ALLA ovanstående betalsystem, liksom internetbetalningar ÄR BEROENDE av internet,

Går internet ner, fungerar de inte! Då får man ha kontanter eller idka byteshandel. Betänk bara att bankerna inte har kontanthantering längre och att bankomaterna bara kan betala OM de har internetförbindelsen fungerande, så kontanterna ska finnas hemma INNAN bankomaterna slutar fungera!

Tänk bara på att skydda dem i ett kassaskåp eller i en gömma en tjuv inte hittar dem så lätt, samt att INTE annonsera om att du har kontanter hemma. Ett utrymme bakom en golvlist, eller väl maskerat i ett "oöppnat fiskpinnepaket" längst in/ner i frysen.

0
0